Tekenen

Op deze pagina vind je links naar informatiebronnen om te leren tekenen op de manier van de Oude Meesters zoals Leonardo, Michelangolo en Pontormo. Elke informatiebron is uitgebreid getest en wordt besproken vanuit eigen ervaring (tenzij anders vermeld).

(Als de link nog niet werkt, dan wordt er nog gewerkt aan de review. Check deze site regelmatig voor updates, of neem contact op via het contact formulier.)

Materialen

Droge Tekenmaterialen

Er zijn een groot aantal droge tekenmaterialen beschikbaar tegenwoordig. De keuze voor een specifiek materiaal hangt af van het soort tekeningen dat je wilt maken, de ‘look & feel’, het gebruik van het materiaal, de interactie tussen het materiaal en het papier, enz. Het beste is wellicht om veel materialen te proberen en zo voor jezelf te ontdekken met welke materialen je het beste kunt werken.

Grafiet

Wellicht het meest gebruikte potlood is een grafietpotlood. Grafiet is een natuurlijke koolstof dat ontstaat door druk van de aarde op zeer oude plantenresten. Grafiet wordt vermalen en gemengd met klei om er een stift voor potloden van te maken. De hoeveelheid klei bepaald hoe hard de stift is. Bij potloden gaat de schaal van zeer zacht (8B) tot normaal (HB) tot zeer hard (8H).

Een grafietpotlood is makkelijk om mee te werken en laat zich ook makkelijk wissen met een gum. Naast potloden heb je ook mechanische pennen met grafietstiften (bijv. 0.5mm), grafietstift in plastic, pure grafietstift en grafietstifthouders. Een nadeel van grafiet is dat het niet helemaal zwart is en dat bij veel lagen over elkaar het kan gaan glimmen.

Kleurpotloden

De kern van kleurpotloden bestaat uit  een kleurpigment, vulstof (bijvoorbeeld krijt of talk) en een bindmiddel. Naast de ‘normale’ kleurpotloden heb je ook wateroplosbare potloden. Met deze zogenaamde aquarelpotloden kan je nadat je getekend hebt de tekening met een penseel met water bewerken.

Houtskool

Houtskool wordt gemaakt door twijgen (wilgen, wijnranken) luchtdicht te laten verkolen bij hoge temperatuur. De meeste gebruikte vorm is een houtskoolstaafje, maar er bestaan ook houtskool potloden. Houtskool is een prettig materiaal om mee te werken. Je kan makkelijk tonen opbouwen of delen weer uitwissen. Omdat houtskool weer makkelijk kan loskomen van papier is het handig om een fixeermiddel te gebruiken om je tekening mee na te bewerken.

materiaal01s

Conté krijt

Conté is een krijt met een hoge hardheid dat in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals zwart, wit, sepia of sanguine. Naast vierkante staafjes komt Conté krijt ook voor in de vorm van potloden of stiften voor speciale houders. Het voordeel van zwarte Conté staafjes of potloden is dat je een mooie diepe zwart krijgt op je papier. Conté krijt is wat moeilijk om uit te wissen dan bijvoorbeeld een grafietpotlood of houtskool.

Zachte pastelkrijt

Een zachte pastel is een droog krijt dat bestaat uit een kleurpigment en een middel om dit pigment bij elkaar te houden. Zachte pastels komen voor in verschillende vormen, zoals ronde krijtjes, vierkante krijtjes, pastelpotloden en PanPastels (een kuipje met pastel). Met name de kunstenaar Edgar Degas maakte gebruik van pastels.

Oliepastel

Een oliepastel bestaat uit een kleurpigment, koolwaterstofgas en (dierlijk) vet. Een oliepastel wordt zacht naarmate deze warmer wordt. Hoewel het dan moeilijker hanteerbaar is geeft de pastel dan wel weer meer kleur af.

materiaal02s

Zilverpen

Een zilverpen bestaat uit een dun draadje zilver waarmee getekend wordt op geprepareerd papier. Het zilver laat deeltjes achter op het papier wat een licht grijzige kleur geeft. Met een zilverpen is elke lijn die je tekent definitief, want wissen is eigenlijk niet mogelijk. Zilverpen tekeningen hebben een bijzondere uitstraling waardoor ze bijzonder zijn.

material03s

Papier

Komt binnenkort!

 

Technieken

Teken met rood krijt

Zilverpen tekenen

Hoe maak je een punt aan een potlood?

 

Online tekenscholen en -cursussen

DrawingTutorialsOnline – Video tutorials en wekelijkse feedback op je tekeningen. Zie ook de review.

Jeff Watts Atelier – Een van de beste sites met teken- en schildercursussen, maar wel voor een prijs. Zie ook de review.

Proko – Goed gestructureerde cursussen met humor! Zie ook de review.

NewMastersAcademy – Leer tekenen en schilderen van verschillende meester. Zie ook de review.

Sabin Howard – Leer een tekenontwerpsysteem uit de Renaissance. Zie ook de review.

ArtMentors – Online workshops en coaching.

DrawingAcademy.com – Leer klassiek tekenen via een 3 maanden durend programma.

 

Videos en DVD

Robert Liberace

Barnstone Studios – Introduction to Drawing Systems

Barnstone Studios – Introduction to Figure Drawing

Bartstone Studios – Golden Section – Unlocking the secrets of Design

 

Boeken

IMG_3419

De Klassieke School Tekenkunst in de praktijk, Juliette Aristides [review]

Figure Drawing for All it’s Worth, Andrew Loomis [Engels]

Bridgman’s Complete Guide to Drawing from Life Paperback, George Bridgman [Engels]

FullSizeRender

Spirit of the pose, Karl Gnass, 2005 [review]

Spirit & Force, Karl Gnass, 2014 [review]

russianbooks

Fundamentals of Drawing, V.A. Mogilevtsev, 2007 [review]

 

Als je boeken bestelt via onderstaande links dat support je deze site!