Sabin Howard

Per toeval kwam ik een tijd geleden op Facebook een bericht tegen van de artiest Sabin Howard. Het was een afbeelding van een tekening. De tekening sprak mij direct aan omdat het een klassieke uitstraling had. Het was een figuratieve tekening en het leek op een standbeeld uit de Renaissance. Ik ben direct verder gaan zoeken wie Sabin Howard is en of hij ook lesmateriaal heeft.

Sabin Howard is een Amerikaan uit New York omgeving. Hij maakt figuratieve beelden en tekeningen. Zijn werken stralen een bepaalde kracht uit zoals je die ook vindt in werken uit de Renaissance. Er is een duidelijke anatomie, dynamiek en “design” in zijn werken. Je komt al snel meer te weten over Howard als je op zijn naam in YouTube zoekt. Onderstaande video is een interview voor een boek dat hij aan het maken is.

Tekenen is volgens Howard de basis voor alle visuele kunstvormen. De elementen voor zijn tekeningen zijn ontwerp, een hiërarchie van delen die in een groter geheel moeten passen, ritme en proporties. Een uitdaging die je volgens hem altijd hebt bij het maken van een tekening is het vinden van een balans tussen “gesture” of energie en architectuur of structuur. Naast plannen voor een boek heeft Howard Sabin ook een site met webinars waarin hij zijn kennis met ons wil delen. Inmiddels heeft hij drie verschillende web tutorials online:

  • Intensive Figure Construction and Anatomy for Artists
  • Anatomical Structure and the Dynamics of Movement
  • Foundations of Classical Figure Drawing

Elke tutorial kost $250 USD. Je krijgt dan toegang tot ongeveer 6 video’s van elk een uur. In sommige video’s geeft Sabin opdrachten waar je zelf aan kunt werken. Als je dit doet, dan kan je je uitwerking opsturen naar hem waarna hij feedback geeft.

Maar krijg je nu ook echt waar voor je geld? De kwaliteit van de video’s is matig. Je kijkt letterlijk een uur lang naar een “Skype”-achtige conversatie. Hoewel Sabin probeert om de leerpunten te beperken per video merk je dat het redelijk “spontane” video’s zijn zonder een goed script. Waar naar mij mening de waarde in zit is in de kennis van zijn ontwerpsysteem. Howard heeft een unieke manier van tekenen zoals ik dat nog maar bij 1 ander atelier gezien heb: Myron Barnstone. Maar terwijl Myron Barnstone meer de theoretische kant van dit ontwerpsysteem laat zijn in zijn video’s, laat Sabin Howard zien hoe hij het gebruikt om werken te maken.

 

Links

Drawing tutorials: http://www.sabinhowardwebinars.com/

Drawing gallery: http://www.sabinhoward.com/SabinHowardDrawings/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.