Portret tekenen met de Head of Loomis

Iedereen die wel eens een portret getekend of geschilderd heeft weet dat dit moeilijk is. Niet alleen moet een portret geloofwaardig zijn, het moet ook nog eens lijken op het model. Een reden wat het moeilijk maakt is dat mensen ontzettend goed zijn in het herkennen van kleine verschillen in een gezicht. Hoe anders kunnen we mensen van elkaar onderscheiden? Een tweede reden is dat een hoofd in alle richtingen kan draaien en bewegen. Je hebt daarom al snel te maken met perspectief, oftewel, vervorming van de verhoudingen tussen onderdelen in het gezicht.

Een strategie om een geloofwaardig portret te tekenen is om te beginnen met de grote lijnen en ervoor te zorgen dat zaken zoals de ogen, neus, oren en mond op de juist plek staan met de juiste grootte. De Amerikaanse illustrator Andrew Loomis (1892 – 1959) was een populaire kunstenaar die veel advertenties en covers voor tijdschriften heeft gemaakt. Daarnaast was hij ook docent en heeft hij enkele boeken over tekenen geschreven. Een techniek die hij ontwikkeld heeft om een portret in willekeurige positie in de ruimte te tekenen is ‘the head of Loomis’. Het is een eenvoudige methode gebaseerd op een aantal standaard verhouding van een gezicht.

De head of Loomis is een eenvoudig 3D model van een gezicht. Het geeft de belangrijkste posities aan van een gezicht, zoals de wenkbrauw-lijn, onderkant van de neus, onderkant van de bovenlip en onder- en bovenkant van het oor. Als je dit model uit je hoofd leert dan kan je snel en makkelijk inschatten of je alle onderdelen van een portret op de juiste plaats en grootte hebt staan.

Omdat niet iedereen even goed getraind is in ruimtelijk tekenen heb ik een echt model gemaakt van de head of Loomis. Een bol van piepschuim met een diameter van 15cm en een vel papier is voldoende om zo’n echt model te maken. Vervolgens heb ik dit model op een statief gezet zodat ik het in alle standen kan zetten. Nu kan je veel beter zien wat er gebeurt met de hoofdlijnen van een portret als een gezicht in verschillende posities staat.

loomis01

loomis02Dit hulpmiddel gebruik ik ook tijdens mijn cursus tekenen in Atelier Nieuw Realisme in Eindhoven. De cursisten gaan in een cirkel op de head van Loomis zitten en krijgen telkens 1 minuut om een schets te maken. Na elke minuut zet ik de head of Loomis in een andere positie. Op deze manier leer je kijken naar de grote lijnen van een gezicht en wordt het tekenen van de head of Loomis een automatisme.

Als je zelf een Loomis head wilt maken, klik dan op onderstaande link voor een kant en klaar ontwerp om uit te printen.

Link: Loomis Head ontwerp