DVD review: Secrets of Portrait Painting with Cesar Santos (deel 1)

Ik zal eerlijk zijn: ik vind het gewoon heerlijk om nieuwe teken- en schildermaterialen te kopen. Veel energie krijg ik uit het uitproberen van nieuwe technieken. Dus als er een DVD op Facebook voorbij komt van een schilder die geweldig mooi realistisch kan schilderen, Cesar Santos, dan ben ik direct verkocht! De DVD van Cesar Santos “Secrets of Portrait Painting” is een set die bestaat uit 4 DVD’s met meer dan 19 uur video. Mijn review van deze DVD set zal ik dan ook in een paar delen doen.

De DVD set wordt aangeboden door Streamline Premium Art Video voor een prijs van $197. Omdat het bedrijf in Amerika zit moet je nog 21% BTW en zo’n 3,5% invoerrechten betalen. Hierdoor wordt de DVD dus zo’n 25% duurder! Gelukkig biedt het bedrijf ook een download versie aan voor $197. Hiermee heb je direct toegang tot de video en heb je geen extra kosten. Ik heb voor deze optie gekozen. Het enige nadeel is dat de video via het zogenaamde Platform Purple wordt aangeboden. Hierdoor kan de video alleen worden afgespeeld in de speciale Purple Player, die voor OSX, iOS, Windows en Android beschikbaar is. Echter, de Purple Player is nog niet zo goed uit ontwikkeld en liever had ik gewoon een mp4 bestand gehad die ik kan afspelen met een standaard video speler. Maar goed, uiteindelijk heb ik de video gekocht en kan ik alles bekijken. En wat een tutorial!

In deze video tutorial laat schilder Cesar Santos zien hoe je op een klassieke manier een realistisch portret in olieverf kan maken. Cesar heeft zijn opleiding genoten aan de Angel Academy in Florence, wat direct de verwachtingen van deze tutorial verhoogt. Het proces dat Cesar volgt bestaat uit vier stappen:

  • Een constructie tekening van het portret
  • Dead coloring
  • Eerste schilderlaag
  • Tweede schilderlaag

Stappen 1 & 2 worden op 1 dag gedaan en stappen 3 en 4 worden elk op 1 dag gedaan. In totaal werkt Cesar 3 dagen aan zijn portret. Voor deze review heb ik inmiddels stap 1 bekeken.

Voor de eerste stap maakt Cesar een constructie tekening van het portret. De ondertekening is wellicht het meest belangrijke van een schilderij. Je kan nog zoveel kleur en textuur in je verf hebben, en dat heeft een aantrekkingskracht op mensen, maar de kwaliteit wordt bepaald door de ondertekening. De ondertekening wordt aangebracht op een linnen canvas waarop een campitura is aangebracht: een mooi woord voor een gekleurde niet-transparante ondergrond van je canvas. Bij een campitura meng je kleurpigmenten met de primer (gesso) waarmee je je canvas bewerkt. Een imprimatura is ook een gekleurde laag, maar deze ontstaat door op de droge ondergrond een transparante kleurlaag aan te brengen. In mijn review van een workshop bij de Eindhovense schilder Cornelis le Mair kan je meer lezen over de imprimatura.

Voor het aanbrengen van de tekening maakt Cesar gebruik van PanPastel met de kleur Raw Umber en een sponsje op een paletmes. Ik heb zelf geen ervaring met PanPastel, maar zal dat binnenkort snel eens uitproberen! Voor het opzetten van het portret maakt Cesar gebruik van de Loomis methode. Hij laat dit stap voor stap zien.

Schermafbeelding 2015-11-21 om 08.44.49

Volgens Cesar zijn details niet nodig om gelijkenis te krijgen in het portret. Gelijkenis krijg je uit de plaatsing van de grote onderdelen en de vorm van de shadow. Deze gelijkenis moet al snel in de tekening zitten. Naast de Loomis methode maakt Cesar ook gebruik van de Planes of the Head methode, die ik vorige week beschreef in een bericht.

Schermafbeelding 2015-11-21 om 17.24.00

Ook maakt Cesar gebruik van een foto van het model als referentie. Het voordeel is dat een foto al vlak is en het kan je helpen om details uit te werken. Echter, kopieer een foto niet direct want hiermee leer je niet hoe je een portret moet construeren. Juist deze kennis kan je gebruiken om problemen op te lossen tijdens het schilderen.

Schermafbeelding 2015-11-21 om 17.33.05

Het is vermakelijk om te kijken naar Cesar terwijl hij bezig is. Constant geeft hij informatie en deelt hij inzichten die hij zelf heeft opgedaan. Zo vertelt hij bijvoorbeeld dat “het maken van de tekening is alsof je een gesprek met jezelf hebt: waarom is dit hier, waarom is dit te groot, hoe kan ik dit verbeteren, etc”. Na een dik uur is hij klaar met de tekening. Naast de PanPastel heeft hij aan het einde ook gebruik gemaakt van een zwarte Conte-a-Paris potlood om details scherper neer te zetten. Omdat de tekening niet gewist mag worden tijdens het schilderen moet deze gefixeerd worden met een spray.

Schermafbeelding 2015-11-21 om 18.01.34

Hoewel ik nog niet alles bekeken heb vind ik deze video tutorial nu al top! In mijn volgende review zal ik de volgende stap reviewen: dead coloring.

Links

DVD Secrets of Portrait Painting with Cesar Santos, http://streamlineartvideo.com/cesar-santos-secrets-of-portrait-painting/