DVD review “Old World Portraiture with Daniel Graves”

Florence is het mekka van de Renaissance kunst. Dat voel je en zie je nog steeds als je door de straten loopt van het ene museum naar het andere. Er hebben veel grote Meesters gewoond en gewerkt, zoals Leonardo Da Vinci, Michelangelo en Raphael. Florence heeft daarom een aantrekkingskracht op elke kunstenaar die van klassieke kunst houdt. Florence kan je het gevoel geven dat als je hier een kunstopleiding doet, je de geheimen van de grote Meesters leert kennen. Dit is voor mij de reden geweest dat ik de DVD “Old World Portraiture with Daniel Graves” gekocht hebt.

Daniel Graves is de oprichter en directeur van de “Florence Academy of Art”. Tot voor kort had ik nog nooit van Daniel Graves en zijn academie gehoord. Per toeval kwam ik een aankondiging tegen van zijn instructie DVD en de promotievideo op YouTube sprak mij direct aan: mooie beelden uit Florence en een traditioneel ingericht atelier met klassieke teken- en schilderwerken. Daarnaast staat er op de DVD cover een schitterend portret dat geschilderd is door Daniel. Kortom, deze DVD had voor mij de potentie om alle klassieke schildersgeheimen openbaar te maken zodat ik mijn eigen vaardigheden kan verbeteren.

De video bestaat uit twee delen: een gedeelte met een demonstratie portretschilderen en een gedeelte met verschillende interviews en rondleidingen door Daniel’s Academy of Art.

Voordat Daniel begint met de daadwerkelijk demonstratie legt hij uit welke materialen hij gebruikt. Hij stelt dat materiaal een grote invloed heeft op het eind resultaat. Om zoveel mogelijk controle over dit resultaat te houden maakt Daniel daarom zijn eigen olieverf en houtskool. In een aparte video laat hij zien hoe hij verfpigmenten mengt met olie. Het palet wat Daniel gebruikt voor de demonstratie bestaat uit de volgende kleuren:

  • White lead : deze kleur is helaas niet (of lastig) verkrijgbaar omdat het lood bevat en dus giftig is. Hij geeft geen alternatief hiervoor.
  • Yellow ochre : een bekende een veel gebruikte kleur
  • Vermilion : een traditionele rood
  • Mix of black with vermillion – geeft een omber kleur
  • Black : in de video wordt niet verteld welke zwart

Als medium gebruikt Daniel “cold pressed linseed oil”. Deze olie heeft hij zelf gezuiverd en ook dit laat hij in de video zien.

Vervolgens vertelt Daniel hoe hij zijn canvas prepareert. Hij gebruikt een linnen doek waar hij eerst twee lagen “rabbit skin glue” op doet. Het gebruik van rabbit skin glue is een techniek uit de Renaissance om het doek te beschermen van stoffen uit de verf die mogelijk hierop kunnen inwerken. Daarna brengt hij een laag met een mix van olie, calciumcarbonaat, white lead en raw umber aan. Tot slot, komt hier nog een transparante kleur laag overheen van raw umber en English red verdund met linseed oil. Deze stappen worden niet in de video getoond.

Daniel werkt met een model en gebruikt de “sight size” methode om de ondertekening te maken met houtkool. Sight size is een techniek om metingen te doen van het model en je tekening zodat je alle proporties goed krijgt. Naast een eenvoudig touwtje om metingen te doen, laat Daniel ook zien hoe je een gewone spiegel en een zwarte spiegel kunt gebruikt om te controleren of je de tekening goed hebt opgezet. Naast het zwarte houtskool gebruikt hij tijdens deze fase ook wit krijt om de lichte delen van het portret aan te geven.

Nadat de ondertekening klaar is begint Daniel met het uitwerken van de donkere vlakken met transparante bruine olieverf. Deze verf zal met het houtskool mengen, maar dat is geen probleem, het is juist de bedoeling en geeft een uniek resultaat. Opvallend is dat Daniel eigenlijk geen terpentine gebruikt. Als je de juiste olie hebt, dan heb je geen terpentine nodig.

De schilder demonstratie wordt getoond in 1 uur en 20 minuten. Hierdoor zie je als kijker dus niet elke penseelstreek en worden er soms grote stappen gemaakt. Hiermee komt de nadruk van deze instructie DVD meer te liggen op het schildersproces en -filosofie. Het is zeker geen instructie DVD voor een beginnende schilder. Wat mij overigens tegen viel is dat Daniel niet het hele portret afrond in de video. Het portret dat op de DVD cover staat is verder uitgewerkt dan wat je te zien krijgt in de video. Dat is jammer want hiermee blijf je met een onaf gevoel zitten.

Het tweede deel van deze DVD bestaat uit video’s met rondleidingen door de Florence Academy of Art en een interview. Dit is inspirerend om te zien, maar wat mij betreft is het meer een promotievideo voor de academie en dus had gewoon gratis op het Internet moeten staan.

Samengevat is mijn oordeel dat de DVD “Old World Portraiture with Daniel Graves” een bron van inspiratie is voor de gevorderde schilder met interesse in klassiek schilderen. Ik heb maar weinig nieuwe dingen geleerd van deze DVD en de meeste technieken kan je al lezen op mijn site. De DVD kost $127 en is het dit bedrag ook waard? Ik moet eerlijk zeggen dat het niet mijn eerste keuze zou zijn waar ik mijn geld aan zou uitgeven als ik een instructie DVD zoek voor portretschilderen.

 

Links

DVD “Old World Portraiture with Daniel Graves”, http://streamlineartvideo.com/graves/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.