Charles Bargue tekenmethode

Soms doe je heel erg je best op een tekening en neem je er alle tijd voor om er de beste tekeningen van te maken die je tot nu toe gemaakt hebt. Dit had ik ook vorige week. Ik had twee dagen besteed aan onderstaande tekening. De tekening is gemaakt met houtskool en Conte-a-Paris potlood. Ik had alle tijd genomen om de tekening uit te werken. Hoewel de tekening “niet slecht is” ben ik er ook niet 100% tevreden over. Misschien ben ik een perfectionist of wellicht heeft elke gedreven kunstenaar dit, maar ik ben nooit snel tevreden met een werk dat ik maak. Op het moment dat je echt serieus je best hebt gedaan op een tekening of schilderij en je bent niet tevreden over het resultaat, dan weet je dat je weer moet werken aan het verbeteren van je vaardigheden!

tekening01

Op mijn tekening heb ik twee kritiekpunten. Ten eerste vind ik dat sommige (contour-)lijnen te eenvoudig zijn. Hierdoor wordt voor mij de tekening minder interessant en minder geloofwaardig. Ten tweede zijn de vormen van de anatomie niet goed uitgewerkt in de toonwaarden. Het schaduwgedeelte voelt ‘plat’ aan en ik mis structuur in de vormen van de anatomie die in het licht te zien zijn. Om mijzelf te verbeteren op deze twee punten heb ik vandaag weer eens een oefening gedaan uit de lesmethode van Charles Bargue. Er wordt gezegd dat zelfs andere grote kunstenaars, zoals Picasso en Van Gogh, ook (meerdere malen) de Bargue methode hebben doorlopen.

Het was crisis in Frankrijk rond 1865. De kunstcritici waren het erover eens dat de kwaliteit van de werken van nieuwe kunstenaars achteruit liep. Hier moest wat aangedaan worden. De oplossing was om een nieuwe onderwijsmethode te introduceren. Er werd een prijsvraag uitgezet om de beste leermethode te ontwikkelen voor studenten. Deze prijsvraag werd uiteindelijk gewonnen door Charles Bargue en tussen 1866 en 1871 verscheen zijn boek, wat tegenwoordig nog steeds te koop is.

Het idee achter de Charles Bargue methode is eenvoudig: als leerling leer je het beste wat goede kunst is door te kopiëren van de Oude Meesters. De hele opzet van de leermethode is onderverdeeld in drie delen. Je begint als leerling met het tekenen vanaf gipsen beelden van oude Griekse en Romeinse beelden. In zijn boek laat Charles zien hoe je dit stap voor stap kunt doen. Als je dit als leerling eenmaal beheerst dan kan je met de tweede fase doorgaan. De tweede fase is het kopiëren van werken van andere kunstenaars. In het boek is een verzameling tekeningen opgenomen waarvan men vond dat deze voldoende kwaliteit hadden. Als je dit eenmaal goed beheerste dan mag je als leerling gaan tekenen vanaf een echt model.

Ik heb weer eens een oefening gedaan uit het eerste deel, en de zogenaamde ‘Plate I,17’ gekopieerd. Hieronder zie je deze plaat. In onderstaande video geef ik meer details hoe je het kopiëren van een Bargue plaat aanpakt. Door deze oefening te doen train je jezelf om beter te kijken naar (richtingen van) lijnen en vormen. Er zit weinig creativiteit in deze oefening. En dat is de bedoeling ook. Je moet immers vaardigheden ontwikkelen. Als je eenmaal een kopie hebt afgerond krijg je wel een voldoen gevoel, want je hebt immers met je eigen handen toch een mooi werkje gemaakt! 🙂

Charles Bargue plate I,17
Charles Bargue plate I,17
Kopie gemaakt door Albert van Breemen
Kopie gemaakt door Albert van Breemen

Iedereen die serieus klassiek wil leren tekenen zou eens naar de Bargue methode moeten kijken. Hieronder staan nog eens de stappen die ik doorlopen heb bij mijn oefening. Een link naar het boek staat ook hieronder. Veel succes!

Stappenplan
Stap 1 : opstelling klaar zetten

stap01

Voor mijn oefening had ik een kopie gemaakt uit het Charles Bargue boek (plate I,17) en deze uitvergroot.

Stap 2 : loodlijn uitzetten en belangrijke horizontale lijnen

stap02

Teken nu een loodlijn en enkele belangrijke horizontale lijnen, zoals de uiterste verticale lijnen en een middenlijn.

Stap 3 : Globale contour lijnen uitwerken

stap03

Werk nu eerst de contourlijnen uit. Let goed op de verhoudingen en richtingen van de lijnen. Hier komt veel meetwerk bij kijken. Een draad met een gewicht eraan is een super handig hulpmiddel.

Stap 4 : Toonwaarden uitwerken

stap04

In de laatste stap ga je de toonwaarden uitwerken. Probeer zo goed mogelijk de toonwaarde te kopiëren.

 

Links

Door via onderstaande link het boek van Charles Bargue te kopen steun je deze website (zonder dat het jezelf wat kost).

 

 

 

3 reacties op “Charles Bargue tekenmethode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.