Leren portret tekenen met Asaro’s Planes of the Head

Dit weekend werd er weer eens een pakketje afgeleverd uit de US: mijn “Asaro’s Planes of the Head”, een hulpmiddel voor iedereen die wil leren portrettekenen en -schilderen.

asaro_head01

Vraag iemand wat die het moeilijkst vindt om te tekenen of te schilderen en het antwoord is waarschijnlijk “portretten”. Voor mij is dit ook nog steeds een grote uitdaging. Mensen zijn zo goed ingericht om gezichten te herkennen, dat elke afwijking in een portret direct opvalt. Een kleine afwijking in de vorm van het voorhoofd, kin of neus, of een kleine verandering van de positie van de ogen kunnen direct de gelijkenis in een portret erg verminderen. Gelukkig zijn er verschillende methoden om jezelf beter te trainen in het tekenen en schilderen van portretten.

Ik hou van constructief tekenen waarbij je onderwerpen vanuit goed begrijpbare technieken opbouwt. Voor iemand die realistisch wilt tekenen en schilderen is een constructieve manier van werken erg nuttig. Een andere manier van tekenen, zoals contour tekenen, is veel intuïtiever en laat ook toe dat je meer “fouten” in je tekening maakt. Echte “fouten” mogen we dit trouwens niet noemen, want elke afwijking van de werkelijkheid ontstaat door een (bewuste) interpretatie van de kunstenaar. Voor de constructief werkende kunstenaar zijn er verschillende technieken om portretten te tekenen. Een bekende methode is die van Andew Loomis. Dit is een methode om een hoofd van uit elke positie vanuit je geheugen te tekenen. Een andere methode is John Asaro’s Head of the Planes.

Het basis idee achter de methode van Asaro is dat je een hoofd kunt voorstellen in enkele abstract vlakken. Als je deze vlakken uit je hoofd leert en begrijpt hoe de intensiteit (grijswaarde) verandert afhankelijk van de positie van een lichtbron, kan je makkelijk portretten maken. Er zijn verschillende modellen die je kan bestellen op de website van Planes of the Head. Ik heb twee modellen aangeschaft.

Het is eerste model is de “memorized’ model. Dit is een sterk vereenvoudigd model van het hoofd en is bedoeld om uit je hoofd te leren. De belangrijkste vlakken en verkenningspunten van het gezicht zijn opgenomen.

asaro_head05 asaro_head04

Het tweede model dat ik ontvangen heb is het originele model. Dit model is complexer en bevat meer vlakken. Het is niet de bedoeling om dit model uit je hoofd te leren. Dit model is geschikt om uitgebreide tekensessies mee te doen.

asaro_head03 asaro_head02

Beide modellen hebben aan de onderkant een schroefdraad waarmee je het model kunt vastmaken op een (fotocamera-)statief. Hiermee kan je een model ook in een schuine stand zetten.

Naast deze twee modellen zat er ook een handleiding en DVD bij met stap-voor-stap uitleg hoe kunt leren portretten leren. Helaas had ik dit weekend geen tijd om uitgebreid te oefenen met deze nieuwe tools. Mijn eerste oefeningen heb ik dan ook maar in 15 minuten gedaan, maar direct voelde dit als een super fijn hulpmiddel waar ik nog lang plezier van zal hebben. Een aanrader!

asaro_head09

 

Links

Website Planes of the head: http://www.planesofthehead.com

1 reactie op “Leren portret tekenen met Asaro’s Planes of the Head

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.