Het geheim van de meester

Eindelijk is er voor de kunstliefhebber weer een leuk programma op de buis! Vanaf donderdag 1 september 2016 begint bij de NPO2 namelijk het nieuwe programma “Het Geheim van de Meester”. In dit programma gaat een team onder leiding van Jasper Krabbé opzoek naar de geheimen van oude Nederlandse meesters. Welke materialen zijn gebruikt? Hoe zijn de verschillende lagen opgebouwd? Wie waren de personen op het schilderij?

vermeer-meisje-parel-gr

In de eerste aflevering gaat het team een kopie maken van het schilderij “Het meisje met de parel” van Vermeer. Het nieuwsgierige onderzoeksteam laat in deze aflevering zien waar het blauwe kleurpigment van Vermeer voor ultramarijn blauw vandaan komt. Ook wordt er verteld hoe loodwit gemaakt wordt en waarom het niet meer gebruikt mag worden (zware metaal, dus ongezond). De stelling of Vermeer een camera obscura heeft gebruikt wordt getoetst door er zelf een te maken. Vervolgens wordt er met deze camera obscura getest van welk materiaal de oorbel van het meisje met de parel nu gemaakt is. Het blijkt geen parel te zijn!

Ik heb mij heerlijk vermaakt met deze aflevering en kijk al uit naar de volgende afleveringen. Kan je niet wachten? Lees dan de geheimen van Caravaggio.

Link

http://www.avrotros.nl/hetgeheimvandemeester/home/