DVD review: Secrets of Portrait Painting with Cesar Santos (deel 4)

Dit is het vierde en laatste deel van mijn review van de in November 2015 uitgekomen DVD “Secrets of portrait painting with Cesar Santos”. De video bestaat uit 4 DVD’s met in totaal 19 uur aan materiaal. In mijn vorige drie reviews heb ik de eerste drie stappen in Cesar’s schilderproces besproken. Dit waren 1) de ondertekening, 2) dead color layer en 3) eerst kleur laag. In dit deel van mijn review bespreek ik de vierde en laatste stap: de tweede kleurlaag.

Voor de tweede kleur laag neemt Cesar ruim 9 uur de tijd. Wederom zie je elke stap van het schilderproces en er is werkelijk geen penseelstreek die niet in de video getoond wordt. Voor de review van dit deel ben ik korter. De reden is dat tijdens deze fase Cesar ruim de tijd neemt om details van het portret uit te werken. Dit is heel leerzaam om te zien, maar lastig om in deze blog te beschrijven. Je moet het gewoon zelf zien!

Tijdens de tweede kleurlaag rondt Cesar het schilderij af. Dit doet hij door details uit te werken en meer textuur in het schilderij aan te brengen. Wederom pakt hij zaken systematisch aan. Hij werkt systematisch deel voor deel af. Zo begint hij met het uitwerken van het haar, vervolgens het voorhoofd, daarna de ogen, enz.  Voor elk deel maakt hij een nieuw palet aan. Dit geeft meer focus tijdens het werken en geeft de mogelijkheid om meer nuance aan te brengen in de verschillende delen.

De manier waarop Cesar tijdens deze stap de verf aanbrengt is wel anders dan bij de eerste kleurlaag. Bij de eerste kleurlaag gebruikte hij slechts een heel klein beetje medium. Tijdens de tweede kleurlaag gebruikt hij meer medium, zodat hij wet-in-wet kan werken met de verf. Voordat hij begint met schilderen brengt hij een dun laagje medium aan op het canvas met een zacht sponsje. Door wet-in-wet te werken kan hij op het canvas de kleuren mengen.

Naast de nodige aanmoedigingen geeft Cesar ook weer veel tips (“succes komt voort uit een drang om steeds beter te willen worden”). Omdat Cesar iemand is die zegt wat die denkt, kan je ook makkelijk zijn gedachten proces volgen tijdens het schilderen.

Wat mij op viel is dat Cesar best veel fouten blijft corrigeren. Hij blijft net zo lang werken aan een deel totdat het goed is. Hierbij merkt Cesar op dat bij impressionistische schilderijen “fouten” minder snel opvallen omdat het vaak verdwijnt (of bijdraagt) aan de spontaniteit van een schilderij. Bij klassiek realistische schilderijen valt een “foutje” zoals te hoge/lage intensiteit of chroma sneller op en moet je preciezer werken.

Mijn eindconclusie: voor iedereen die klassiek realistisch wil leren schilderen is dit een must-have! Het unieke aan deze DVD is dat werkelijk elke stap en elke penseelstreek getoond wordt. Cesar geeft veel toelichting en beschrijft elke stap. De range van onderwerpen gaat van welke penselen en verf je kunt gebruiken tot compositie en werk proces. Als ik een nadeel van deze DVD zou moeten noemen dan is dat de lange duur (15 uur) video voor de laatste twee stappen in het schilderproces. Dit maakt deze DVD minder geschikt als referentie DVD als je snel een techniek demonstratie wilt opzoeken. Plan daarom voldoende tijd in om deze DVD set te bestuderen!

 

Links

DVD Secrets of Portrait Painting with Cesar Santos, http://streamlineartvideo.com/cesar-santos-secrets-of-portrait-painting/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.